Menu

Dieta bogata w leucynę może zwiększać oporność raka piersi ER+ na leczenie

aktualności serwisu onkologicznego Onkonet.pl - baner

Około 80% wszystkich nowotworów piersi jest ER pozytywne (ER+). Oznacza to, że rak jest hormonozależny i jego komórki nowotworowe rosną i namnażają się w odpowiedzi na żeński hormon płciowy estrogen. Guzy raka piersi z obecnym receptorem estrogenowym (ER +) są często leczone tamoxifenem, który blokuje działanie hormonu na komórki nowotworowe. Jednak wiele guzów w końcu staje się opornych na tamoxifen, umożliwiając tym samym wznowę raka lub powstanie przerzutów.

Zespół naukowców z Centrum Onkologii w Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) odkrył nieoczekiwany związek między poziomem aminokwasu leucyny a rozwojem oporności na tamoxifen w raku piersi ER+. Naukowcy pod kierownictwem dr Senthila Muthuswamy zidentyfikowali kluczowe białko, które importuje leucynę do komórek i moduluje wrażliwość komórek nowotworowych na tamoxifen w warunkach laboratoryjnych. Wyniki prac opublikowane w kwietnku 2019 r. w czasopiśmie Nature, ujawniają potencjalną nową strategię przezwyciężania oporności na hormonoterapię u pacjentek z rakiem piersi ER+.

„Pacjentki z rakiem piersi ER+, u których dochodzi do rozwoju raka opornego na hormonoterapię i powstawania przerzutów, mają bardzo niską oczekiwaną długość życia, zazwyczaj krótszą niż pięć lat, ponieważ w ich przypadku możliwości leczenia są ograniczone”, powiedział Muthuswamy, „Nasze odkrycia w laboratorium pokazują, że obniżenie poziomu leucyny hamuje proliferację (namnażanie się) komórek nowotworowych, podczas gdy zwiększenie poziomu leucyny nasila wzrost komórek raka. Takie wyniki badań otwierają możliwość, że dieta z niskim poziomem leucyny może być korzystna dla pacjentów rakiem piersi ER+”.

Leucyna jest jednym z 20 aminokwasów będących budulcem wszystkich białek w naszym organizmie. Jest jednym z 9 aminokwasów egzogennych, niewytwarzanych przez organizm ludzki, które muszą być otrzymywane z pożywienia. W największych ilościach leucyna występuje w koncentratach proteinowych produkowanych na bazie soi, grochu oraz serwatki. Wysoką zawartość leucyny mają soja, wołowina, orzeszki ziemne, ryby, zarodki pszenicy, migdały, drób, jaja, owies (kolejność malejąco wg zawartości).
Badacze wskazują na istotną rolę dalszych badań klinicznych. „Bardzo dużą wartość miałoby badanie kliniczne w celu oceny korzyści ze zmniejszenia spożycia leucyny w diecie podczas leczenia raka piersi ER+. Pozytywny wynik może zapewnić prostą strategię postępowania, która może pomóc nam w lepszej opiece nad pacjentami z hormonozależnym (ER+) rakiem piersi.” - powiedział Muthuswamy.


Źródło:

  1. Diet High in Leucine May Fuel Breast Cancer’s Drug Resistance, Beth Israel Deaconess Medical Center
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia