Menu

Picie gorącej herbaty wyraźnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku

gorąca herbata - zdjęcie ilustracyjne

Już wcześniejsze badania wskazywały na związek pomiędzy piciem gorącej herbaty a ryzykiem zachorowania na raka przełyku. Jednak do tej pory w żadnym badaniu nie badano tego związku, stosując obiektywnie zmierzoną temperaturę picia herbaty.

Nowe badanie przeprowadzone w okresie 4 lat, na grupie ponad 50 tyś osób w wieku od 40 do 75 lat pozwoliło na wykazanie takiego związku. Wyniki badania zostały opublikowane w International Journal of Cancer . Podczas trwania badania wykryto 317 przypadków zachorowania na raka przełyku.

Stwierdzono, że w porównaniu z piciem mniej niż 0,7 litra herbaty dziennie o temperaturze poniżej 60°C, picie tej samej ilości herbaty dziennie ale o wyższej temperaturze (większej niż 60°C) wiązało się aż z 90% wzrostem ryzyka zachorowania na raka przełyku.

„Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jednak według naszego raportu picie bardzo gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko raka przełyku, dlatego wskazane jest poczekać, aż gorące napoje ostygną przed wypiciem” - powiedział główny autor badania, dr Farhad Islami z American Cancer Society.


Źródło:

  1. A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma, International Journal of Cancer
  2. Drinking hot tea linked with elevated risk of esophageal cancer, Wiley Online Library
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia