Menu

Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka

sardynki na talerzu

Związek pomiędzy poziomem konsumpcji ryb a zachorowalnością na nowotwory był przedmiotem badań w formie meta-analizy (zbiorcza analiza danych z piśmiennictwa medycznego ). W oparciu o zgromadzone dane zbadano wpływ spożycia ryb oraz produktów pochodnych, takich jak oleje rybne na ryzyko zachorowania na raka.

Analiza 42 badań obejmujących całościowo grupę 232 tys. osób wykazała, że częstsze jedzenie ryb powoduje wyraźne zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka przełyku, raka jelita grubego czy pierwotnego raka wątroby.

Wyniki 19 innych badań wykazały, że zwiększona konsumpcja ryb zmniejsza ryzyko zachorowanie na raka tarczycy. Nie wykazano przy tym różnic pomiędzy spożywaniem ryb morskich, ryb słodkowodnych czy "owoców morza".

Liczne badania wykazały ochronny wpływ spożywania ryb w odniesieniu do ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory krwi. Meta-analiza 33 badań wykazała zmniejszenie zachorowania na szpiczaka. Analiza 18 innych badań wykazała z kolei, że spożywanie ryb znacząco zmniejsza zachorowalność na białaczkę u dzieci.

W stosunku do szeregu innych nowotworów będących przedmiotem analizy nie wykazano związku pomiędzy konsumpcją ryb, a ryzykiem zachorowania na dany typ nowotworu.

Wyniki badania wyraźnie wskazują, że dieta bogata w ryby nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jakiegokolwiek typu, a jednocześnie może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, w tym na tak często występującego raka jelita grubego. Warto zatem znaleźć dla ryb miejsce w naszej kuchni.


Źródło:

  1. Fish Consumption and Cancer, Cancer Therapy Advisor, February 2018
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia