Menu

Nadwaga przed czterdziestką zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Kontrola diety ilustracja poglądowa

Badacze z Norwegii chcieli dowiedzieć się, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI ponad 30) u osób dorosłych zwiększają ryzyko różnych rodzajów raka. W tym celu naukowcy z Uniwersytetu w Bergen przeprowadzili analizę danych, dotyczących 220 000 osób, pochodzących z Norwegii, Szwecji oraz Austrii. W czasie trwania badania u 27 881 osób zdiagnozowano raka, z czego 9761 przypadków, stanowiących 35%, było związane z otyłością.

Badanie wykazało, że u osób z nadwagą przed 40 rokiem życia, ryzyko zachorowania na raka wzrasta o:
70 procent dla raka endometrium,
58 procent dla raka nerki u mężczyzn,
29 procent dla raka jelita grubego u mężczyzn,
15 procent dla wszystkich nowotworów związanych z otyłością (dla obu płci).

„Otyłość jest ustalonym czynnikiem ryzyka wielu nowotworów. W tym badaniu skupiliśmy się na stopniu i czasie trwania nadwagi czy otyłości w odniesieniu do ryzyka rozwoju raka”, mówi profesor Tone Bjørge z Uniwersytetu w Bergen. Im dłużej ktoś jest otyły tym wyższe jest u niego ryzyko rozwoju raka.

W badaniu naukowcy dane od osób dorosłych z dwoma lub więcej pomiarami, uzyskanymi w odstępie co najmniej trzech lat i przed potencjalną diagnozą raka. Osoby były obserwowane średnio przez około 18 lat. Uczestnicy otyli (BMI powyżej 30) w pierwszym i drugim badaniu zdrowia mieli najwyższe ryzyko zachorowania na raka związanego z otyłością w porównaniu do uczestników z prawidłowym BMI.

„Ryzyko raka u osób z otyłością wzrosło o 64 procent dla mężczyzn i 48 procent dla kobiet”, mówi prof. Bjørge.

Otyłość jest globalnym wyzwaniem i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju kilku rodzajów raka. Wyniki badania pokazują, że osoby dorosłe z nadwagą i otyłością mają zwiększone ryzyko raka piersi po menopauzie, raka endometrium, raka nerki i jelita grubego. „Naszym kluczowym przesłaniem jest stwierdzenie, że zapobieganie przybieraniu na wadze może być ważną strategią zdrowia publicznego w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka”, mówi Tone Bjørge.


Źródło:

  1. Overweight before age 40 increases the cancer risk, University of Bergen
  2. BMI and weight changes and risk of obesity-related cancers: a pooled European cohort study, International Journal of Epidemiology
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia