

Serwis onkologiczny
dla pacjentów i lekarzy
dla pacjentów i lekarzy
Prozdrowotne działanie octu z cydru jabłkowego

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Isparta (Turcja) zaobserwowali ciekawy efekt działania octu winnego produkowanego z cydru jabłkowego na metabolizm myszy. Badano poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi oraz funkcjonowanie komórek nerek i wątroby.
Stwierdzono występowanie ochronnego wpływu octu z cydru jabłkowego na erytrocyty (czerwone krwinki), komórki nerki i komórki wątroby na uszkodzenia rodników tlenowych. Poza tym wykryto także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy. Te efekty naukowcy wiążą ze wzrostem poziomu witamin i enzymów antyoxydacyjnych po podaniu badanej substancji.
Źródło:
- The Journal of Membrane Biology, 2014; 147: 667–673