

dla pacjentów i lekarzy
Lampka czerwonego wina działa korzystnie na zdrowie

Od dawna znane są korzystne efekty działania czerwonego wina na układ krążenia. Ogranicza ono liczne stany chorobowe, takie jak zapalenie naczyń krwionośnych, poprawia ich kurczliwość. Składniki zawarte w czerwonym winie, takie jak np. resveratrol, zaliczany do polifenoli, wykazują także działanie ochronne na śluzówkę jelita grubego, chroniąc ją przed powstawaniem nowotworów.
To jeszcze nie wszystkie dobroczynne efekty spożywania czerwonego wina. Jak wykazały ostatnie badania, resveratrol działa także ochronnie na nasz wzrok, a nawet może mieć działanie lecznicze w przypadku takich chorób jak zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa i jaskra. Najprawdopodobniej odbywa się to poprzez poprawę mikrokrążenia, ale także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, chroniące komórki przed uszkodzeniem.
Źródło:
- Food Funct 2014;5:663-70