

dla pacjentów i lekarzy
Dieta a ryzyko raka piersi

Do przyczyn powstawania raka piersi można zaliczyć wiele czynników, jak uwarunkowania genetyczne czy zaburzenia gospodarki hormonalnej. Okazuje się jednak, że wpływ na zachorowanie na ten nowotwór ma także sposób naszego odżywiania, aczkolwiek mechanizmy przyczynowe nie są do końca poznane.
Do produktów kontrowersyjnych w tym zakresie zalicza się m.in. spożywanie mięsa poddanego obróbce w wysokiej temparaturze, aczkolwiek zachorowanie na raka piersi w tej grupie obserwuje się częściej u kobiet w okresie pomenopauzalnym aniżeli przedmenopauzalnym.
Negatywny wpływ ma także nadmierne spożywanie alkoholu i w tym wypadku zauważa się linijny wzrost zachorowań w stosunku do wzrostu jego spożywania. Z kolei spożywanie produktów zawierających witaminę D oraz pokarmy z dużą ilością błonnika ma działanie ochraniające.
Źródło:
- Br J Surg 2012;99:1530-8; Dis Colon Rectum 2015;58:1064-9