

dla pacjentów i lekarzy
Przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko zachorowania na raka!

Opublikowany w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych (International Journal of Cancer, 2014) artykuł dotyczący diety śródziemnomorskiej wskazuje na obniżenie ryzyka powstania różnych chorób nowotworowych gdy przestrzega się jej zasad. Badanie oceniało zbiorczo 21 innych prac, w których przebadano ponad 1,3 mln osób. Stwierdzono bardzo znaczne obniżenie ryzyka zgonu z powodu raka.
Dotyczyło to zwłaszcza takich nowotworów jak rak jelita grubego (ryzyko mniejsza o 10%), rak prostaty (ryzyko mniejsze o 14%) i nowotwory przestrzeni oddechowo-gardłowej (tchawica, gardło, język, krtań) – aż o 56%. Zaobserwowano też korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowań na inne nowotwory, takie jak rak piersi, rak żołądka i rak trzustki, aczkolwiek różnice te nie były już tak znaczące.
Źródło:
- International Journal of Cancer, 2014