

dla pacjentów i lekarzy
Zdrowotne właściwości kakao

O tym, że kakao posiada właściwości zdrowotne wiadomo przynajmniej od 3 tys. lat. Obecnie nasza znajomość działania kakao na organizm jest oparta o badania naukowe i wiadomo, że odpowiedzialny za to jest flawanol – epikatechina. W jednym z opublikowanych badań oceniono zbiorczo prace zajmujące się wpływem kakao na nadciśnienie tętnnicze. Nadciśnienie jest odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych w około 50% przypadków na całym świecie i aż za pponad 37% zgonów z powodu chorób naczyń i chorób serca w populacji zachodniej.
W badaniu Ried i wsp. zauważyli pozytywny wpływ bogatego we flawanol kakao na obniżenie nadciśnienia tętniczego i to w krótkim czasie. Okres 2 tygodni spożywania kakao wykazał statystycznie istotne działanie i wydaje się, że dłuższy okres jego spożywania mógłby działać jeszcze korzystniej. Wmagane są jednak dalsze badania, takže pod kątem ewentualnych efektów ubocznych spożywania kakao, czego nie oceniano w tym badaniu. Wniosek wydaje się oczywisty: spożywaą kakao należy dla zdrowia, ale z umiarem.
Źródło:
- Ried K. i wsp.: Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev 2012;15