

dla pacjentów i lekarzy
Pijmy kawę - wpływa ona bardzo pozytywnie na organizm w przypadku raka jelita grubego

Naukowcy z Bostonu, USA, przeprowadzili badanie na grupie 1599 pacjentów ze zdiagnozowanym rakiem jelita grubego, zadając w formularzu pytania o sposób odżywiania się po wykryciu i leczeniu tego nowotworu. Jednym z pytań było pytanie o spożywanie kawy, w którym przyjęto za standard 1 filiżankę kawy dziennie. W okresie obserwacji wynoszącej 7 lat stwierdzono 188 zgonów spowodowanych przebiegiem choroby nowotworowej. Wyniki badania wykazały, że spożywanie większej ilości kawy, zarówno kofeinowej jak i bezkofeinowej, wpływało korzystnie na zmniejszenie ryzyka zgony z powodu raka jelita grubego nawet o 52%.
Potwierdza to wyniki wcześniejszej obserwacji przeprowadzonej przez ten sam zespół badaczy, którzy zaobserwowali lepsze wyniki po spożywaniu kawy kofeinowej niż bezkofeinowej. W innej pracy, przeprowadzonej na dużej grupie osób dorosłych (ponad 90 tys), ale nie chorych na raka, zaobserwowano także korzystny wpływ kawy na choroby serca, cukrzycę, choroby zapalne płuc.
Źródła:
- Hu Y. i wsp.: Association between coffee intake after diagnosis of colorectal cancer and reduced mortality. Gastroenterology 2017;
- Ding M. i wsp.: Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality in 3 large prospective cohorts. Circulation 2015:132:2305;
- Loftfield E. i wsp.: Association of coffee consumption with overall and cause-specific mortality in large US prospective cohort study. Am J Epidemiol 2015;182:1010.