

dla pacjentów i lekarzy
Kawa chroni przed rakiem!

Według aktualnych doniesień medycznych, opublikowanych m.in. w American Association for Cancer Research, picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Badanie porównywało wyniki badań epidemiologicznych, oceniających ryzyko zachorowania na ten nowotwór w grupie osób pijących przynajmniej 6 filiżanek kawy tygodniowo z grupą pijących kawę w ilości 1-3 filiżanek. Badaniem objęto ponad 200.000 osób. W okresie 18 lat badano nawyki żywieniowe, spożycie kawy i styl życia. Wyniki badania wykazały, że u osób pijących dużo kawy ryzyko zachorowania na raka wątroby obniżyło się o 42%.
Co ciekawe, podobne wyniki zaobserwowano odnośnie raka prostaty. Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania także na ten nowotwór. Wyniki badań zmieniają podejście do spożycia kawy w odniesieniu do zachorowania na nowotwory. Wcześniejsze badania wskazywały na możliwość wzrostu zachorowań na różne nowotwory, podczas gdy obecnie uważa się, że kawa może chronić przed zachorowaniem na nowotwory.
Dotychczas nie ma pewnych doniesień odnośnie raka jelita grubego czy raka przełyku. W innych nowotworach, takich jak rak nerki, pęcherza moczowego czy żołądka, spożycie kawy nie ma udowodnionego działania ochronnego.
Ochronne działanie kawy polega na zahamowaniu procesów nowotworzenia naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym, zahamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, regulowaniu naprawy struktury DNA, regulowaniu tzw. zaprogramowanej śmierci komórek (apoptoza) oraz wielu innych mechanizmach.
Pijmy więc kawę, pamiętając jednak o tym, że jej nadmiar może przyczynić się do innych chorób, jak nadciśnienie tętnicze czy refluks żołądkowy. Parafrazując znane powiedzenie: kawa pita z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Źródło:
- Opracowanie własne Onkonet.pl