

dla pacjentów i lekarzy
Orzechy włoskie – a rak piersi

Naukowcy z Marshall Universitety w Zachodniej Wirginii umieścili raport w czasopiśmie „Nutrition”, ScienceDaily (Sep. 6, 2011) w którym donoszą, że regularne spożywanie zwiększonej ilości orzechów włoskich może być częścią zdrowej diety oraz zmniejsza ryzyko raka piersi.
Grupa badaczy przeprowadziła doświadczenie na populacji myszy, których układ genetyczny został tak zmodyfikowany, aby podczas swojego życia wygenerowały złośliwy nowotwór. Zwierzęta zostały podzielone na dwie grupy: pierwszą – wobec której stosowano zwykłą dietę oraz drugą – odżywianą za pomocą diety bogatej w orzechy.
Podczas przeprowadzonego badania grupa myszy spożywająca zwiększoną ilość orzechów wygenerowała o połowę mniej nowotworów piersi niż zwierzęta karmione normalną dietą. Ponadto, liczba guzów i ich rozmiary były znacznie mniejsze. W przeprowadzonym badaniu myszy zaprogramowane genetycznie na rozwój raka w wysokim tempie znacząco zmniejszyły rozwój nowotworu prawdopodobnie dzięki zastosowaniu diety. Wykonana analiza genetyczna wykazała, że dieta zawierająca orzechy zmieniła aktywność wielu genów związanych z rozwojem raka piersi zarówno u myszy jaki i człowieka.
Źródło:
- ScienceDaily (Sep. 6, 2011)