

dla pacjentów i lekarzy
Wpływ diety na występowanie potrójnie ujemnego raka piersi

Potrójnie ujemny rak piersi (TNBC – Triple-Negative Breast Cancer - brak ekspresji receptorów estrogenowych, progesteronowych i HER2) jest częstą postacią tego nowotworu u kobiet z obfitą tkanka gruczołową w piersiach (ang.dense breast). Ten typ nowotworu charakteryzuje się gorszym rokowaniem niż inne typy raka tego narządu.
W opublikowanej w tym roku pracy w czasopiśmie Nutr Cancer (2016;68 Epub) autorzy zwracają uwagę wpływu diety na częstość występowania tego typu nowotworu. Wyniki badania wskazują, że dieta oparta na owocach morza i warzywach chroni przed powstawanie formy TNBC, podczas gdy dieta oparta o zboża, mięso i jajka wpływa niekorzystnie i w tej grupie kobiet z dense breast obserwowano częstsze zachorowania na ten typ raka.
Dodatkowo chore z TNBC częściej wykazywały otyłość, w tym otyłość brzuszną, w porównaniu z chorymi na inne typy raka piersi. Badanie to wskazuje na profilaktyczną rolę sposobu odżywiania się w stosunku do powstawania gorzej rokujących form raka piersi.
Źródło:
- Go Y., Chung M., Park Y.: Dietary pattern for women with Triple-Negative Breast Cancer and dense breast. Nutr Cancer 2016;68(8)