Menu

Ryzyko zachorowania na raka z powodu otyłości jest inne dla kobiet niż dla mężczyzn

31.12.2020

nadwaga - ilustracja poglądowa

Duże badanie, obejmujące ponad 100 000 osób, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu (UK) i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego z powodu otyłości jest zależne od płci.

Ustalono, że wyższy poziom BMI (wskaźnik masy ciała) oznacza większe ryzyko zachorowania dla mężczyzn, podczas gdy wyższy stosunek obwodu talii do bioder (obwód talii podzielony przez obwód bioder; miara tkanki tłuszczowej brzucha) związany jest z wyższym ryzykiem dla kobiet.
Badacze zastosowali podejście zwane randomizacją mendlowską, które wykorzystuje informacje genetyczne jako zastępczą miarę wagi w celu zbadania wpływu tkanki tłuszczowej na ryzyko rozwoju raka jelita grubego u mężczyzn oraz kobiet.

Wzrost BMI o około 5 jednostek (kg/m2) podnosił ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 23% u mężczyzn, ale tylko o 9% u kobiet. Podczas gdy równoważny wzrost stosunku talii do bioder podnosił ryzyko zachorowania w przypadku kobiet o 25%, a w przypadku mężczyzn było to tylko 5%.
Rak jelita grubego jest czwartym najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Wielkiej Brytanii, ale drugim pod względem najwyższej śmiertelności. Jest to jeden z nowotworów, w przypadku których profilaktyka polegająca na stosowaniu zbilansowanej diety, aktywności fizycznej i utrzymywaniu prawidłowej masy ciała daje dobre efekty.

Dr Emma Vincent pracująca na Uniwersytecie w Bristolu, która kierowała badaniami, powiedziała: „Nasze badanie, które jest największym badaniem ryzyka rozwoju raka jelita grubego w powiązaniu z ilością tkanki tłuszczowej w zależności od płci, ujawnia potrzeba bardziej zindywidualizowanego podejścia w zakresie profilaktyki antynowotworowej. Obecnie pracujemy nad dokładnym zrozumieniem, w jaki sposób zwiększona ilość tkanki tłuszczowej wpływa na rozwój raka jelita grubego, co może nam pomóc opracować nowe metody pozwalające na zmniejszanie ryzyka zachorowania. Jest to ważne, ponieważ utrzymanie prawidłowej masy ciała dla dużej ilości osób jest nadal bardzo trudne.”

Dr Anna Diaz Font, Kierownik ds. Finansowania badań w World Cancer Research Fund, dodała: „Wiemy, że nadwaga lub otyłość zwiększają ryzyko rozwoju co najmniej 12 różnych typów raka, w tym raka jelita grubego. Nowe badania potwierdzają, jak ważne jest prowadzenie badań naukowych na szerokiej i zróżnicowanej grupie badanych, ponieważ nie wiemy jeszcze w pełni, jakie różnice w ryzyku zachorowania na raka może na przykład odgrywać płeć.”

Natasha Paton, menedżer ds. Informacji o zdrowiu w Cancer Research UK, wyjaśnia: „Powszechnie wiadomo, że utrzymywanie prawidłowej wagi pozytywnie wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju wielu rodzajów raka. Większość badań łączących nadwagę z rakiem wykorzystuje BMI, natomiast prezentowane badanie dostarcza dowodów na to, że nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii jest również znaczącym czynnikiem.”


Źródło:

  1. Cancer risk from obesity differs for men and women, University of Bristol
  2. Adiposity, metabolites, and colorectal cancer risk: Mendelian randomization study, BMC Medicine Journal
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia