dla pacjentów i lekarzy
Dieta bogata w cebulę i czosnek może zmniejszać ryzyko raka piersi
Znane są badania wskazujące, że spożywanie cebuli i czosnku zmniejsza ryzyko raka płuc, raka prostaty czy żołądka. Natomiast związek pomiędzy ryzykiem zachorowania na raka piersi a dietą bogatą w cebulę i czosnek jest słabiej zbadany.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo oraz Uniwersytetu Puerto Rico opublikowali w czasopiśmie Nutrition and Cancer wyniki badania populacyjnego dotyczącego związku pomiędzy konsumpcją cebuli i czosnku a ryzykiem raka piersi.
Puerto Rico było idealnym miejscem do przeprowadzenia badania, ponieważ kobiety tam spożywają więcej cebuli i czosnku niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych, głównie ze względu na popularność sofrito, sosu stanowiącego podstawę kuchni portorykańskiej, w którym cebula i czosnek występują w dużej ilości.
Badacze stwierdzili, że wśród kobiet z Puerto Rico, połączone spożycie cebuli i czosnku, a także sosu sofrito, było wyraźnie związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Szansa zachorowania na raka piersi przez kobiety z grupy o średniej lub dużej konsumpcji cebuli i czosnku była prawie o połowę niższa niż u kobiet spożywających mało czosnku i cebuli.
Antynowotworowe właściwości czosnku i cebuli wynikają z zawartości specyficznych siarkoorganicznych związków chemicznych.
Źródło:
- Study: Onions and garlic may be recipe for reducing breast cancer risk, State University of New York at Buffalo
- Onion and Garlic Intake and Breast Cancer, a Case-Control Study in Puerto Rico, Nutrition and Cancer