

dla pacjentów i lekarzy
Pieczarki mogą hamować rozwój raka prostaty
08.04.2021

Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego - ENDO 2021 przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych wskazujące, że związki chemiczne występujące w pieczarkach mogą spowalniać rozwój raka prostaty.
„Androgeny, męskie hormony płciowe, sprzyjają wzrostowi komórek raka prostaty poprzez wiązanie się i aktywację receptora androgenowego” - powiedział główny badacz dr Xiaoqiang Wang z Instytutu Badawczego Beckman w City of Hope w Kalifornii. „Pieczarki zdają się tłumić aktywność receptora androgenowego”.
Dr Shiuan Chen z City of Hope, główny badacz tego projektu, przeprowadził wcześniej pierwszą fazę badania klinicznego pieczarek w formie sproszkowanej u pacjentów z nawracającym rakiem prostaty, które wskazało, że obniżyły one poziom swoistego antygenu sterczowego (PSA) we krwi, przy minimalnych skutkach ubocznych. Podwyższony poziom PSA we krwi u mężczyzn może wskazywać na obecność guzów prostaty.
Kolejne badanie miało na celu zrozumienie mechanizmu stojącego za tym odkryciem. Naukowcy zbadali wpływ ekstraktu z pieczarek na komórki raka prostaty wrażliwe na androgeny. Zbadali również wpływ ekstraktu na myszy, którym wszczepiono ludzkie guzy prostaty.
Naukowcy stwierdzili, że ekstrakt z pieczarek hamował aktywność receptora androgenowego w komórkach raka prostaty. Odkryli również, że u myszy którym podawano ekstrakt przez sześć dni wzrost guza prostaty został znacznie zahamowany, a poziom PSA uległ obniżeniu.
„Możliwe jest, że pieczarki mogą pewnego dnia przyczynić się zapobieganiu oraz wspomóc leczenie raka prostaty, aczkolwiek potrzebne są dalsze badania w tym kierunku.” – powiedział dr Wang.
Źródło:
- White button mushrooms could slow progression of prostate cancer, ENDO 2021 - Endocrine Society annual meeting