Menu

Czy jedzenie Kimchi może przyczynić się do rozwoju raka?

Kimchi - potrawa kuchni koreańskiej

Kimchi to obecnie chyba najbardziej rozpoznawalna potrawa kuchni koreańskiej. Jest to tradycyjne danie składające się z kiszonych warzyw, najczęściej jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek. Większość odmian kimchi jest pikantna ze względu na dodatek ostrych papryczek. Kimchi staje się coraz bardziej popularne również i w Polsce.

Kimchi posiada wiele właściwość prozdrowotnych związanych z dużą zawartością błonnika, witamin A, C, B1, B2, żelaza oraz bakterii kwasu mlekowego. Jest potrawą dietetyczną, o niskiej kaloryczności. Kimchi ma działanie probiotyczne, regulujące florę jelitową, przeciwzapalne, redukujące poziom cholesterolu, stymulujące układ odpornościowy, pomaga w odchudzaniu.

Jednak od jakiegoś czasu znane są wyniki badań naukowych pokazujących inne oblicze kimchi. Badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją kimchi, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, zwłaszcza u osób posiadających predyspozycje genetyczne.

Jednym z czynników mających na to wpływ jest wysoka zawartość soli w kimchi. Wysoka zawartość soli, przekładająca się na wysokie poziomy sodu jest łączona z różnymi jednostkami chorobowymi, a w szczególności ryzykiem rozwoju raka żołądka. Innym czynnikiem ryzyka w kimchi jest wysoki poziom azotanów, które mogą ulegać przemianie w rakotwórcze nitrozoaminy.

Według najnowszych danych na temat globalnej zachorowalności na raka żołądka, ilość przypadków raka żołądka w Korei jest ponad trzy razy wyższa niż wynosi średnia ogólnoświatowa. Chociaż wskaźniki zachorowania powoli spadały od 1999 r, to Korea Południowa nadal ma najwyższą częstość występowania raka żołądka na świecie.

Trzeba jednak pamiętać, że Koreańczycy konsumują w ciągu roku od 22 do 36kg kimchi rocznie na osobę. Zatem konsumpcja kimchi z umiarem wydaje się być bezpiecznym rozwiązaniem.


Źródło:

  1. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food, J Med Food. 2014
  2. Kimchi and soybean pastes are risk factors of gastric cancer, World J Gastroenterol. 2005
  3. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis, Nutrients. 2015
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia