

dla pacjentów i lekarzy
Witamina D przeciwdziała powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego

Witamina D jest prekursorem silnego hormonu sterydowego – kalcytriolu, który reguluje liczne szlaki komórkowe mogące mieć wpływ na powstawanie i na wyniki leczenia raka.
Niski poziom witaminy D ma wpływ na powstawanie wielu chorób, takich jak łamliwość kości, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca oraz nowotworów. Metabolity (związki organiczne) witaminy D regulują liczne geny kontrolujące fizjologię jelit oraz homeostazę (zachowanie prawidłowych warunków funkcjonowania organizmu).
Wyniki wielu badań wskazują, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Z kolei suplementacja (uzupełnienie normalnej diety) witaminą D przeciwdziała powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego, takich jak rak przełyku, żołądka, wątroby, trzustki i jelita grubego.
Niedobór witaminy D występuje szczególnie u osób wykazujących małą aktywność fizyczną oraz osób ze zwiększoną masą ciała, z nadmiernie wysokim wskaźnikiem masy ciała - BMI (Body Mass Index). Osoby z nadwagą oraz mało aktywne fizycznie powinny rozważyć wzbogacenie diety o dodatkowe źródła witaminy D.
Zalecany poziom witaminy D w surowicy krwi wynosi 25-50 nmol/l (10-20 ng/ml), co odpowiada podaży dziennej w wysokości 400-800 IU (10-20 mikrogamów).
Źródła:
- Mahendra A. i wsp.: Vitamin D and gastrointestinal cancer. J Lab Physicians 2018 (Feb.7);
- Pilz S. i wsp.: Vitamin D: current guidelines and future outlook. Anticancer Res 2018;38(2):1145-1151.
- Baumann M. i wsp.: Vitamin levels in Swiss breast cancer Survivors. Swiss Med Wkly 2018:148:w14576