

dla pacjentów i lekarzy
Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego wskazują, że wyższy poziom witaminy D we krwi wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.
Badacze zestawili dane z dwóch randomizowanych badań klinicznych z udziałem 3325 uczestników łącznie i prospektywnym badaniem obejmującym 1713 uczestników, aby zbadać związek między ryzykiem raka piersi u kobiet a szerokim zakresem stężeń 25(OH)D (25-hydroksywitaminy D), która została wybrana jako marker, ponieważ jest główną postacią występowania witaminy D we krwi. Celem badania było zbadanie związku pomiędzy poziomem witaminy D we krwi, a ryzykiem raka piersi u kobiet w wieku 55 lat i starszych.
"Stwierdziliśmy, że osoby z poziomem witaminy D, w postaci 25(OH)D we krwi, powyżej 60 ng/ml miały pięciokrotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu tych z poziomem witaminy D niższym niż 20 ng/ml" - powiedział główny badacz i współautor, Cedric F. Garland. Ryzyko raka piersi zmniejsza się wraz ze wzrostem poziomu witaminy D we krwi.
„Badanie ograniczało się do przypadków raka piersi u kobiet po menopauzie, potrzebne są dalsze badania, by określić czy wysokie poziomy witaminy D mogą zapobiegać rakowi piersi u kobiet przed menopauzą” - mówi Garland. „Niemniej jednak, w tym artykule opisano najsilniejszy, jak do tej pory, związek pomiędzy poziomem witaminy D w organizmie a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka piersi” - powiedział Garland.
Naukowcy stwierdzili że minimalny zdrowy poziom 25(OH)D we krwi to 60 ng/ml. Jest to poziom znacząco wyższy niż 20 ng/ml zalecane przez National Academy of Medicine, grupę doradczą ds. zdrowia rządu USA i nieco wyższy niż 50 ng/ml wskazywany przez GrassrootsHealth.
Większość potrzebnej dla organizmu witaminy D pochodzi z biosyntezy w skórze przebiegającej pod wpływem promieniowania słonecznego i tylko w niewielkim stopniu ze źródeł pokarmowych. Aby osiągnąć wskazany w badaniu poziom witaminy D we krwi wymagana jest suplementacja na poziomie od 4000 do 6000 jednostek (IU) dziennie lub mniej w przypadku umiarkowanej codziennej ekspozycji na słońce. Efektywność suplementacji powinna być weryfikowania za pomocą badania krwi, zwłaszcza w miesiącach zimowych ze względu na mniejszą o tej porze roku ekspozycję na promieniowanie słoneczne.
Polecamy również:
Źródło:
- Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D, PLOS One
- Greater Levels of Vitamin D Associated with Decreasing Risk of Breast Cancer, UC San Diego News Center