

dla pacjentów i lekarzy
Właściwości zdrowotne awokado

Awokado, jeden z najpopularniejszych owoców na świecie, zawiera wiele podstawowych substancji odżywczych oraz fitochemicznych. Według naukowców amerykańskich z Nutrition Science Solutiuons spożycie już połowy awokado (68g) dostarcza 4,6g włóknika, 2 g cukru, 345 mg potasu, 5,5 mg sodu, 19,5 mg magnezu, 43 mikrog wit. A, 6,8 mg wit. C a także wit. E, wit. K1, kwas foliowy, niacynę wit. B6, kwas pantotenowy, ryboflawinę, cholinę, luteinę, fitosterole i kwasy tłuszczowe. Dostarcza takže około 114 kcal.
Olej z awokado zawiera kwasy tłuszczowe MUFA , PUFA i SFA, które poprawiają profil lipidowy krwi a także wpływają na polepszenie biodostępności witamin i substancji fitochemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Badanie jest unikalnym przykładem pokazującym prozdrowotne właściwości tego owocu szczególnie w zakresie chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło:
- Clin Rev Food Sci Nutr 2013;53:738