

dla pacjentów i lekarzy
Dieta na raka

Nowotwory jelita grubego należą do najczęstszych w populacji polskiej. Stanowią u mężczyzn około 12%, a u kobiet 10% zachorowań. Od 1980 roku nastąpił prawie 4-krotny wzrost liczby zachorowań u mężczyzn i około 3-krotny u kobiet.
Nadal nie są znane bezpośrednie przyczyny występowania raka jelita grubego, aczkolwiek badania naukowe prowadzone od wielu lat pozwoliły wyróżnić takie czynniki ryzyka jak: wiek, obciążenie gentyczne, styl życia i dieta. Wpływ środowska zewnętrznego na powstawanie nowotworu jest bardzo duży. Prowadzonych jest wiele badań oceniających sposób odżywiania się i jego wpływ na zachorowanie na chorobę nowotworową.
Badania epidemiologiczne pokazują m.in., że osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa są w grupie podwyższonego ryzyka. Ustalono, że za możliwość powstawania nowotworu odpowiadają głównie znajdujące się w mięsie: żelazo, aminy heterocykliczne oraz związki n- nitrozowe. Usnięcie z diety czerwonego mięsa byłoby niemożliwe, a nawet niekorzystne dla organizmu, dlatego przeprowadzono badania oceniające w jakich dawkach spożycie mięsa nie zwiększa rozwoju raka jelita grubego.
Wniosek wypływający z tych badań wskazuje jednak na to, że warto ograniczać spożycie mięsa czerwonego w codziennej diecie.
Źródło:
- Onkonet.pl