

dla pacjentów i lekarzy
Ochrona przed pestycydami w pożywieniu

Ciekawe spostrzeżenie dotyczące profilaktyki narażenia ludzi na pestycydy używane w rolnictwie przedstawili naukowcy z Kanady. Ludzie i zwierzęta są zazwyczaj narażeniu na spożywanie pestycydów zawartych w produktach rolniczych ale także zanieczyszczonej nimi wody. Pestycydy mogą wpływać negatywnie na system nerwowy, endokrynologiczny, mogą być przyczyną nowotworów a nawet śmierci.
Kanadyjscy uczeni wykryli, że zastosowanie probiotyków zawierających bakterie Lactobacillus obniża narażenie na absorbcję pestycydów. Zawarte są one m.in. w jogurtach, serze, kapuście kiszonej oraz ogórkach koszonych. Do znanych dobroczynnych działań tych bakterii, jak absorbcja związków rtęci i arsenu u kobiet w ciąży i dzieci, dołączyła profilaktyka przed absorbcją powszechnie występujących pestycydów, polegająca m.in. na tworzeniu funkcjonalnej bariery w przewodzie pokarmowym, zmniejszającej stany zapalne.
Źródło:
- Trinder M. i wsp.: Probiotic lactobacilli: a potential prophylactic treatment for reducing pesticide absorbtion in humans and wildlife. Beneficial Microbes, 2015