Menu

Ograniczenie ilości przyjmowanego jedzenia hamuje rozwój raka wątroby rozwijającego się na tle stłuszczenia

10.11.2020

Liver Cancer Journal - baner

Rak wątroby spowodowany nadmiernym nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie coraz częściej staje się problemem w wielu państwach, w tym w Japonii. Aby zmienić ten niekorzystny trend ważne jest poprawienie rokowań w przypadkach nowotworów rozwijających się na tle niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Najczęściej przyczyną niealkoholowego stłuszczenia wątroby jest przejadanie się i brak ruchu. Można ten niekorzystny dla zdrowia stan poprawić dzięki ograniczeniu ilości przyjmowanego jedzenia, większej aktywności fizycznej i redukcji masy ciała. W związku z tym grupa badawcza kierowana przez Fangping Jia, doktoranta Uniwersytetu Shinshu, postawiła pytanie: „Czy ograniczenie ilości przyjmowanego jedzenia może hamować rozwój raka wątroby powstającego na tle jej stłuszczenia?”

Międzynarodowy zespół badawczy kierowany przez Shinshu University School of Medicine wykazał, że zmniejszenie spożycia pokarmu o 30% lub jedzenie do poziomu 70% bycia w pełni najedzonym skutecznie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka wątroby na tle stłuszczenia wątroby.

Stłuszczenie wątroby jest bardzo częstą chorobą, która może prowadzić do marskości wątroby i raka. Zespół obserwował przypadki raka wątroby u myszy laboratoryjnych i wykazał spadek częstości występowania raka wątroby z 41% do 8% w ciągu 15 miesięcy, po prostu poprzez ograniczenie diety. Chociaż znane są wcześniejsze badania, które wykazały związek między otyłością, stłuszczeniem wątroby i rakiem wątrobowokomórkowym, to wpływ i mechanizm ograniczenia diety na raka wątroby nie był dobrze poznany przed tym badaniem.

Stan zapalny i stres oksydacyjny stwarza w organizmie środowisko sprzyjające rozwojowi nieprawidłowo zmienionych komórek. Zmniejszenie spożycia hamuje proliferację (namnażanie się) komórek, redukuje stres oksydacyjny oraz stany zapalne jednocześnie zwiększając autofagię, wspomagając tym samym procesy antynowotworowe.

Profesor Naoki Tanaka z Shinshu University School of Medicine, współautor badania ma nadzieję, że uda się ograniczyć ilość przypadków marskości oraz raka wątroby spowodowanych jej stłuszczeniem poprzez zapewnienie spersonalizowanych wskazówek dietetycznych i promowanie nieprzejadania się - jedzenia do momentu, gdy będzie się najedzonym w 70%.


Źródło:

  1. Dietary Restriction Suppresses Steatosis-Associated Hepatic Tumorigenesis in Hepatitis C Virus Core Gene Transgenic Mice, Liver Cancer Journal
  2. The mechanism by which dietary restriction suppresses liver tumors in the fatty liver, Shinshu University
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia