Serwis onkologiczny
dla pacjentów i lekarzy
dla pacjentów i lekarzy
Antynowotworowe właściwości soku z buraków
24.03.2014
W najnowszym numerze "Journal of the Science of Food and Agriculture" 2014 ukazała się praca polskich naukowców, oceniająca właściwości przeciwnowotworowe soku z buraków. Wyniki badania wykazały, że sok produkowany w sposób organiczny w porównaniu do produkcji konwencjonalnej ma więcej antyoxydantów i wykazuje większe działanie przeciwnowotworowe.
Na prozdrowotne i przeciwnowotworowe właściwości buraków wskazują także wyniki innych prac (J Agric Food Chem. 2014 Feb 12;62(6):1324–31). Wykazały one, że obecne w barakach związki takie jak betalainy i betainy aktywują enzymy antyoxydacyjne w komórkach nowotworowych. Pijmy więc sok z buraków! Na zdrowie!
Źródło:
- Journal of the Science of Food and Agriculture