Menu

Witamina D zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka u osób powyżej 50 roku życia

23.03.2021

witamina D w kapsułkach

Najnowsze dane pochodzące z trzech metaanaliz opublikowanych w 2019 roku pokazują konsekwentną i znaczącą 13% redukcję śmiertelności z powodu raka dzięki suplementacji witaminą D. Pod wrażeniem tych danych grupa niemieckich naukowców zaproponowała, aby zaoferować suplementację witaminą D wszystkim w wieku powyżej 50 roku życia.

Gdyby wszystkie osoby w wieku powyżej 50 lat w Niemczech otrzymywały dzienną dawkę 1000 IU witaminy D, można by zapobiec prawie 30000 zgonów z powodu raka rocznie, a roczne koszty leczenia raka w Niemczech zostałyby obniżone o ponad 250 milionów euro.

„Byłem zaskoczony skalą efektu, jaki można osiągnąć stosując coś tak taniego jak witamina D, która prawie nic nie kosztuje” - powiedział naczelny autor badania, dr Tobias Niedermaier, epidemiolog z Uniwersytetu w Heidelbergu w Niemczech.

Amerykańska badaczka, autorka jednej z metaanaliz, która posłużyła jako podstawa do badania Niedermaiera, zgadza się ze stwierdzeniem, że dowody na to, że witamina D zmniejsza śmiertelność z powodu raka, są naprawdę imponujące.

„Wszystkie badania wskazywały podobny poziom zmniejszenia ryzyka zgonu” - skomentowała dr JoAnn Manson, szefowa Wydziału Medycyny Prewencyjnej w Brigham and Women’s Hospital oraz profesor medycyny w Harvard Medical School w Bostonie. „Wystąpił 13% spadek, który jest dość znaczący w przypadku zgonów z powodu raka” - powiedziała.

Pomimo imponujących wyników dotyczących śmiertelności z powodu raka, witamina D nie wydaje się mieć żadnego wpływu na ryzyko zachorowania na raka, w żadnym z badań. Dr Manson powiedziała, że to ustalenie jest istotne: „Faktycznie badania nie wykazały zmniejszenia zachorowalności na raka, co sugeruje, że suplementacja witaminą D może wpływać na biologię guza, ale nie na jego inicjację” - powiedziała. „Może wpływać na inwazyjność raka, jego agresywność, na prawdopodobieństwo przerzutów”.

Dr Manson wspiera suplementację witaminą D w dawce 1000 IU. „Myślę, że dla każdego, kto ma jakiekolwiek obawy do poziomu witaminy D w organiźmie, byłoby naprawdę rozsądne, gdyby przyjmował co najmniej 1000 IU dziennie, zwłaszcza jeśli jest w wieku powyżej 50 lat”.


Źródło:

  1. Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost saving potential of preventing almost 30 000 cancer deaths per year, Molecular Oncology Journal
  2. Vitamin D for All Over 50s to Prevent Cancer Deaths? Medscape
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia