dla pacjentów i lekarzy
Jedzmy pomidory ale nie łączmy ich z produktami zawierającymi dużo żelaza
Jak wiadomo z wcześniej prowadzonych badań likopen, naturalny barwnik z grupy karotenoidów występujący obficie w pomidorach, arbuzach, czerwonych grapefruitach czy owocach dzikiej róży, jest przeciwutleniaczem oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Likopen chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem DNA, tym samym chroniąc przed transformacją zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Ma właściwości hamujące namnażanie się komórek nowotworowych (antyproliferacyjne) oraz indukujące apoptozę (mechanizm zaprogramowanej śmierci uszkodzonych komórek). Zaobserwowano, że likopen gromadzi się w prostacie i ma działanie antyproliferacyjne i proapoptotyczne przeciwko rakowi prostaty.
Niestety jak wynika z badania naukowców z Stanowego Uniwersytetu Ohio przeciwnowotworowe właściwości pomidorów, zwłaszcza te wynikające z zawartego w pomidorach likopenu, mogą zanikać gdy w zjadanym posiłku znajdują się również produkty o dużej zawartości żelaza.
Naukowcy z Ohio przeanalizowali krew i płyn trawienny grupy studentów medycyny po spożyciu koktajlu na bazie ekstraktu pomidorowego w dwóch postaciach, z dodatkiem żelaza lub bez niego. Poziom likopenu w płynie trawiennym i we krwi był znacznie niższy, gdy badani pili koktajl z dodatkiem z suplementu żelaza, co oznacza, że korzystny wpływ likopenu zawartego w pożywieniu został znacznie zmniejszony.
„Kiedy ludzie wraz ze swoim posiłkiem przyjmowali żelazo, widzieliśmy prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu”, powiedziała Rachel Kopec, jedna z autorek badania.
„Wiemy, że zmieszanie żelaza z niektórymi związkami spowoduje ich zniszczenie, ale nie wiedzieliśmy, jak wpłynie to na korzystne dla organizmu karotenoidy, takie jak likopen, występujący w niektórych owocach i warzywach” - powiedziała Kopec.
Badacze kontynuują prace nad lepszym zrozumieniem roli likopenu w walce z rakiem oraz jego interakcji z innymi związkami i składnikami odżywczymi..
Źródło:
- Meatballs might wreck the anti-cancer perks of tomato sauce, Ohio State University
- Lycopene in cancer therapy, Journal of Pharmacy And Bioallied Sciences