Menu

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw zmniejsza ryzyko raka piersi

owoce i warzywa - zdjęcie poglądowe

Naukowcy z Harvard School of Public Health ocenili zależność spożycia owoców i warzyw, w tym konkretnych owoców i warzyw, w relacji do przypadków raka piersi, uwzględniając również takie czynniki jak menopauza (przed, po), stan receptorów hormonalnych (ER+/-) oraz podtyp molekularny raka (HER2+/-).

Przeanalizowali dane ponad 182 000 kobiet, bęących w wieku od 27 do 59 lat w chwili rozpoczęcia gromadzenia danych, pochodzące z Nurses' Health Study NHS (1980 - 2012) oraz NHSII (1991 - 2013).

Ustalono, że kobiety, które codziennie spożywają dużą ilość owoców i warzyw, mogą mieć mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, zwłaszcza na jego agresywne formy, niż te spożywające mniej owoców i warzyw. Badanie wykazało, że zwłaszcza warzywa kapustne, takie jak np. brokuły oraz warzywa żółte i pomarańczowe miały szczególnie znaczący związek z niższym ryzykiem raka piersi.

Kobiety, które jadły codziennie więcej niż 5,5 porcji owoców i warzyw, miały o 11% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety, które zjadały 2,5 lub mniej porcji. (Porcja definiowana jest jako jedna szklanki surowych warzyw liściastych, pół szklanki surowych lub gotowanych warzyw lub pół szklanki owoców.)

Aby ustalić czy korzyści z jedzenia owoców i warzyw różnią się w zależności od rodzaju raka piersi, naukowcy przeprowadzili analizę z uwzględnieniem danych dotyczących stanu receptorów hormonalnych (ER+/-) oraz podtypu molekularnego raka (HER2+/-). Stwierdzili, że wyższe spożycie owoców i warzyw było istotnie powiązane z niższym ryzykiem wystąpienia bardziej agresywnych typów raka piersi, w tym ER-, HER2+.

Wcześniejsze prace tej grupy badawczej wiązały mniejsze ryzyko raka piersi z wyższym spożyciem błonnika, ale korzyści płynące z spożycia owoców i warzyw, które wskazano w tym badaniu, wydają się być niezależne od zawartości błonnika. Sugeruje to, że działanie przeciwutleniaczy i mikroelementów zawartych w warzywach i owocach, również może mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka raka piersi.

Prof. Heather Eliassen, z Harvard Medical School, z zespołu prowadzącego badanie stwierdziła, że wyniki badań mogą stanowić dodatkowy bodziec dla kobiet do zwiększenia spożycia owoców i warzyw.


Źródło:

  1. High fruit and vegetable consumption may reduce risk of breast cancer, especially aggressive tumors, Harvard School of Public Health
  2. Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow-up, International Journal of Cancer
» więcej aktualności medycznych

Obserwuj Onkonet na Facebooku

Preparat Nutridrink do leczenia żywieniowego firmy Nutricia

preparat do leczenia żywieniowego Nutridrink firmy Nutricia