dla pacjentów i lekarzy
Leczenie żywieniowe jako czynnik wspomagający zasadniczy proces leczenia
Leczenie żywieniowe jest metodą wspomagania leczenia stosowaną m.in. chorobach nowotworowych. Celem leczenia żywieniowego jest dostarczenie organizmowi składników odżywczych jeśli chory nie jest w stanie przyjąć ich, spożywając tradycyjne posiłki.
Odpowiednio wcześnie wprowadzone leczenie żywieniowe, nie tylko znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, ale także wspomaga leczenie i dodaje sił do walki z chorobą.
Istnieją dwa główne sposoby leczenia żywieniowego:
- żywienie dojelitowe przez przewód pokarmowy,
- żywienie pozajelitowe, czyli dożylne.
Żywienie drogą przewodu pokarmowego jest bardziej fizjologiczną i bezpieczniejszą formą żywienia niż żywienie pozajelitowe i powinno być stosowane zawsze wtedy, gdy jest to możliwe.
Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego odbywa się na dwa sposoby:
- pokarm jest podawany w formie doustnych preparatów odżywczych,
- preparaty odżywcze podaje się przez zgłębnik (sondę) założony do przewodu pokarmowego.
Żywienie drogą doustną jest najprostszym i najmniej inwazyjnym sposobem zapewnienia choremu dodatkowej ilości składników odżywczych koniecznych podczas choroby i rekonwalescencji. Gdy domowe posiłki nie wystarczają, powinno się zastosować preparaty odżywcze typu Nutridrink, które pacjent może pić np. pomiędzy posiłkami. Dawkowanie tych produktów zależy od:
- masy ciała pacjenta,
- wieku,
- płci,
- ilości spożywanych tradycyjnych pokarmów,
- potrzeb żywieniowych wynikających z przebiegu i leczenia choroby nowotworowej.
Spadek masy ciała powinien być zawsze znakiem ostrzegawczym dla rodziny pacjenta. W wielu szpitalach dopiero po sygnale od najbliższych, że chory traci na wadze, wdrażane jest leczenie żywieniowe. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie wagi pacjenta i informowanie o jej spadkach lekarza prowadzącego.
Pacjenci, którym zalecono leczenie żywieniowe drogą doustną, mają szeroki wybór zarówno smaków, jak i rodzajów odpowiednio zbilansowanych preparatów odżywczych, które są dostępne w aptekach bez recepty. Zaletą tego typu produktów jest ich wysoka wartość odżywcza przy niewielkiej objętości. Jest to ważne zwłaszcza dla osób, które mają problemy z jedzeniem czy połykaniem, ponieważ w małej dawce otrzymują wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Preparaty te zawierają odpowiednio dopasowaną do potrzeb pacjenta ilość makroskładników (białek, tłuszczów i węglowodanów) oraz mikroskładników (witamin i pierwiastków śladowych).
Opracowanie:
dr hab. n. med. Tomasz Jastrzębski, prof. ndzw. GUMed
Klinika Chirurgii Onkologicznej
Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku